Comunitatea ucraineană II

Mariana Snihur, Dorina Maxim, Ion Maxim – Oi sad veno hrad

(În grădina cu struguri)

Un cazac așteaptă o fată să vină la întâlnire. Ea preferă să facă ordine în casă și îi spune băiatului să nu-și facă speranțe deșarte, în ciuda insistențelor lui.

 

Mariana Snihur, Dorina Maxim – Zelene lestea, bili kaștane

(Frunzele verzi, flori de castan)

Povestea de iubire a doi îndrăgostiți este dată în vileag de către rude și vecini și devine subiect de bârfă. Fata reacționează sfătuind opinia publică să-și continue viața independent de cea a cuplului stigmatizat, să bea și să manânce, pentru că ea nu va ține cont de gura părinților și a lumii. Iar când seara va veni, ea se va întâlni pe ascuns cu iubitul ei.

 

Mariana Snihur, Dorina Maxim – Temnoia nochica

(Noapte întunecată)

Afară este noapte și plouă. Un tânăr se roagă de o fată să iasă din casă ca să-i vadă buzele. Îi complimentează înfățișarea, comportamentul, felul de-a vorbi. În acelși timp spune că lui îi mai plac fetele frumoase, vinul… Fata nu dă nici un răspuns.

Mariana Snihur – Chiom te Haleo ne spivaieș

(De ce nu mai cânți, Haleo ?)

O fată (personificată printr-o mierlă) este întrebată de ce nu mai cântă ca odinioară, când glasul ei se împletea cu cel al păsărilor. Fata îi dă sfat tânărului iubitor (personificat printr-un cuc) să nu se ducă prin pădure, să nu calce iarba și să nu se îndrăgostească de prietenele ei. Cucul confirmă că toate acestea s-au întâmplat deja.

 

Remixuri