Comunitatea tătară

Istoria tătarilor în Dobrogea începe în prima jumătate a secolului al XIV-lea când un număr mare de tătari emigrează în sudul Moldovei şi în nordul Dobrogei. O altă etapă de stabilire a fost la sf. sec. al XVI-lea când au populat Valea Carasu. După ce rușii au pustiit-o, un grup de 2.225 de familii de tătari este readus pe Valea Carasu.

În 1860 „Ţara Tătarilor”, Dobrogea avea 60.000 de suflete. Erau conduşi de un khan cu capitala la Carasu şi apoi la Ceatal-Orman, lângă Medgidia. Ambele au fost distruse de ruşi în 1829 şi 1878.

În vreme de pace, tătarii se ocupau cu agricultura, creşterea animalelor (oi, cai, cămile), meşteşugurile, negustoria şi cărăuşia. Erau mai mult nomazi, formând sate cu case mici, construite din garduri de nuiele și acoperite cu stuf sau pământ și lipite cu balegă de vacă. Numai în zona Tulcei se foloseau țiglele.

După realipirea Dobrogei în 1878 numărul lor a scăzut continuu.

Statistica din 1992 număra 24.185 de tătari în Dobrogea, 24.011 în judeţul Constanţa şi numai 174 în judeţul Tulcea.

Nedin Geanbai – Ascher durcusă

(Cântec de armată)

Un tânar militar din Constanța poveștește despre viața în armată. Cum umblă toți ca oile, cum lacrimile lor de durere ar stinge focul… (în vremurile acelea în armată era cu bătaie, recruții erau bătuți cu cureaua unsă cu ulei, pentru că “se lipea mai bine”). Pentru a scăpa de armată dorește să-i ofere maiorului o curcă. Se întreabă oare cum va reacționa în eventualitatea în care va ajunge acasă și va descoperi că iubita i-a fost infidelă.

Nedin Geanbai – Iazga șăc sam

Un tânăr visează la venirea verii, moment când o să-și construiască o casă cu țiglă pe ea. Casa ar dovedi că este avut și ar putea astfel să aspire să-și găsească o nevastă ieftină de cumpărat. Cântecul insinuează că dacă fata este ieftină nu mai este domnișoară. Cu banii jos, băiatul vede fata, care este foarte frumoasă. În acest moment realizează că ea va fi dată nu unui sărac ca el, ci unui invățat sau unui om bogat. Fata, plăcându-l, îl liniștește zicându-i că ea se va împotrivi părinților de va fi așa. Atunci baiatul îi spune ca o va lua cu forța și ea va fi a lui.

 

Remixuri