Comunitatea greacă
Grecii constituie prima etnie care a intrat în contact cu populaţia autohtonă a Dobrogei în perioada în care au fost înfiinţate cetăţi colonii pe ţărmurile Mării Mediterane şi ale Mării Negre.
După războiul cu turcii, în 1828 trupele ruseşti în retragerea din Peninsula Balcanică au dislocat familii de greci din localitatea Aspru de lângă Acdera şi familii de bulgari din Curuchioi de lângă Varna care s-au aşezat o vreme în sudul Basarabiei. Între anii 1830-1833 au venit în Dobrogea şi au întemeiat o aşezare cu 20 de familii lângă vatra satului Alibichioi, părăsită de turci, localitatea Izvoarele de azi.
După pacea de la Adrianopol din 1829, când se dezvoltă construcţia de nave în porturile dunărene, însemnările timpului atestă aspectul cosmopolit al porturilor dobrogene în care comunitatea grecească este reprezentată prin mateloţi, patroni de bărci, dulgheri, călăfătuitori. Construcţia de nave la Tulcea aparţinea unor armatori greci.
Statistica din 1878 a guvernatorului rus Bielosercovici menţionează în Dobrogea existenţa a 544 greci.
La 1928 existau 9259 persoane de origine greacă în cele două judeţe. Evenimentele secolului al XX-lea au dus la diminuarea populaţiei greceşti şi statistica din 1992 consemnează doar 1230 de greci în Dobrogea şi 3940 în România.
În prezent grecii din judeţul Tulcea au comunităţi urbane, la Tulcea și Sulina, şi una rurală din satul Izvoarele (Alibichioi).
Niculina Dascălu – Enas kalos palicarus
(Un flăcău frumos)
Un flăcău frumos se pregătește pentru sărbătoare/horă, își pune hainele aurite/bune și mama lui îi promite că o să-i mai împletească una și pentru el și pentru verii lui.
Niculina Dascălu – Ena asproy periferi
(Un porumbel alb)
…am prins un porumbel alb, de prin locurile mele și o să scriu pe aripile lui o scrisoare mamei mele, ca să nu mă aștepte…o să-i trimit una și iubitului meu să se ducă să se însoare cu alta../ turcul să nu mă ia cu el in harem/…./ a cui este această fiică? / a cui este această fetiță?/ nu este nici fiică, nici fetiță/ este o femeie măritată cu doi copii/ și un barbat în vârstă acasă/…
Nuța Dascălu – Marula, Gianis kay Enakis
(Marula, Gianis și Enakis)
Doi flăcăi, Gianis și Enakis, împreună cu o frumoasă fată pe nume Marula, au plănuit să meargă la râu să culeagă flori și trandafiri, să împletească
împreună coronițe din ele, pentru sărbătorile pascale.